Sommige mensen vinden het geweldig, en de ander moet er niet aan denken: een of meerdere vogels als huisdieren. Het gefluit van een kanarie of het brabbelen van een papegaai is natuurlijk om vrolijk van te worden. Vogels als huisdieren bieden een unieke ervaring, ze zijn namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar brengen ook natuur in huis. In deze blog vertellen we je welke vogels je het beste in huis kan halen, en welke je beter buiten kan laten fladderen.

Grote vogels als huisdieren

Wanneer we denken aan grote vogelsoorten als huisdieren denk je waarschijnlijk meteen aan: de papegaai. Ik wel althans. Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. De Ara, staat bekend om zijn indrukwekkende formaat en levendige kleuren. Deze intelligente vogels zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeer sociaal en in staat tot het (na)praten van en naar mensen.

Een andere populaire vogel voor in huis is de kaketoe, hij is herkenbaar aan zijn opvallende kuif. Deze vogel kan een sterke band opbouwen met zijn eigenaren. Voor mensen die liever een exotische papegaai zoeken, is er de Afrikaanse Grijze Papegaai. Deze is beroemd om zijn taalvaardigheden en empathische vermogen. Hoewel het houden van grote vogels een aanzienlijke toewijding vereist op het gebied van tijd en ruimte, kunnen ze ongelofelijk lonende huisdieren zijn.

Kleine vogels als huisdieren

Naast de imposante grote vogels, zijn er ook nog vele kleine vogelsoorten die perfect passen in huis. Een uitstekend voorbeeld is de Kanarie, bekend om zijn vrolijke zang en diverse kleuren. Kanarie weetjes zijn mega interessant! Wist jij bijvoorbeeld dat mannetjes de meest melodieuze zangers zijn, vooral tijdens het broedseizoen. Naast kanaries heb je ook nog Grasparkieten. Deze vogels hebben en levendige persoonlijkheid en kunnen woordjes en trucjes leren. De Zebravink, is ook een favoriet van de vogelliefhebbers. Deze heeft zijn naam te danken aan de gestreepte patroon. Deze kleine vogels zijn ideaal voor degenen die de vreugde van een vogel in huis willen ervaren, zonder de intensieve verzorging.

Buitenvogels 

Naast het houden van vogels binnenshuis, is er ook veel vreugde te vinden in het verzorgen van buitenvogels. Veel mensen ervaren het plezier van tamme buitenvogeltjes die regelmatig hun tuin bezoeken voor wat te drinken en eten. Vooral de Pimpelmees en Koolmees zijn graag geziene gasten in tuinen. Deze kleine, levendige vogels zijn gemakkelijk te herkennen en te onderscheiden als je weet waar je op moet letten. Zo is een interessant verschil tussen de pimpelmees en koolmees hun kleurpatroon. Door vogelvoerders en waterbakjes te plaatsen, kun je deze charmante vogeltjes naar je tuin lokken. Leuk om te zien én te horen.

Koolmeesje als huisdier

Vogelverzorging: tips & tricks

Of je de vogels nu binnen of buiten houdt, het is belangrijk om te weten hoe je ze moet verzorgen. Voor huisvogels betekent dit regelmatige interactie, een goed & gezond dieet en een veilige, ruime kooi. Het is belangrijk om hun leefomgeving schoon te houden en ze te voorzien van speeltjes en puzzels om hun mentale welzijn te stimuleren.

Verzorging voor de buitenvogels

Voor de buitenvogels in je tuin is het aanbieden van gevarieerd voedsel, zoals zaden, vetbollen en vers water, vooral tijdens de wintermaanden. Ook het plaatsen van vogelhuisjes kan hepen om ze een beschutte plek te bieden. Onthoudt dat de verzorging van vogels, aandacht vereist. Maar als je ziet wat voor vreugde en gezelschap ze bieden, is het het meer dan waard.

Kies jij voor een vogel als huisdier?

Na het lezen van deze blog wil je natuurlijk een vogel als huisdier! Een vogel brengt veel gezelligheid met zich mee. Wel moet je er ook rekening mee houden om ze te verzorgen net zoals bij alle andere huisdieren. Voor welke vogel kies jij?

Ga je toch liever voor een puppy? Bekijk dan het belang van een veilige en comfortabele plek voor een pup. Net zoals bij vogels is dit zeer belangrijk.